صنعتگران مهر تولید کننده تجهیزات قالب بندی بتن

تولید کننده قالب فلزی بتن

اخبار و مقالات

قالب بندی بتن

قالب بندی بتن

1- مقدمه

به موازات رشد ساخت بتنی در قرن بیستم، استفاده از عناصر معماری که بیانگر بستر فرهنگی هر جامعه می باشد، نیز به ساخت و ساز افزوده شده است. بتن مورد استفاده در ساخت عناصر، نام بتن معماری بخود گرفته و برای خود دو کاربرد را تعریف می کند : اولا به عنوان نوعی مصالح سازه ای عمل می کند و ثانیا با ایجاد رویه سطحی مورد نظر به عنوان یک امکان معماری محسوب می شود، افزون بر این بی هیچ تردیدی میتوان گفت که قالب بندی بخش مهمی از فرایند ساخت سازه های بتنی و عناصر معماری را تشکیل میدهد، بطوریکه با پیچیده تر شدن سازه، طراحان قالب نیز مجبور به ابداع روشهای نوینی برای قالب بندی بخصوص قالب بندی بتن معماری کرده است . طراحی و قالب بندی بتن، نیازمند تکنولوژی بالا و ایجاد تدابیری هوشمندانه و امکانات و تمهیداتی خاص است که با پذیرش این اصل، در قالب بندی بتن معماری باید در انتخاب مصالح طراحی و ساخت قالب بتن ها، همچنین ریختن و متراکم ساختن نوع بتن بسیار دقت کرد تا از ایجاد سوراخهای زیر سطحی، انحراف یا جنبه های زشت دیگر در سطح تمام شده، جلوگیری شود و تمامیت بافت سطحی و ترکیب آن حفظ گردد.

2- تعریف قالب بندی

سیستم تکیه گاه کلی بتن تازه ریخته شده یا نیمه عمل آمده شامل قالب یا پوشش قالب که با بتن در تماس است، همچنین اعضای تکیه گاهی شامل شمعها، شمعهای مجدد، یراق آلات مهارها و یراق آلات مربوطه

3- مصالح و لوازم قالب بندی

انتخاب مصالح قالب بندی باید براساس حداکثر صرفه اقتصادی برای پیمانکار و متناسب با ایمنی و کیفیت مورد نیاز کار تمام شده صورت گیرد

پوشش قالب

پوشش قالب ماده ای است که سطح تماس قالب ها را می پوشاند. پوشش قالب بتن معماری باید از کیفیت مناسبی برخوردار باشد تا یکنواختی سطوح بتنی در موارد استفاده متعدد حفظ شود و تغییر شکل خمشی در حد مناسب کنترل گردد. تخته چند لایی، فولاد، پلاستیک مسلح به الیاف شیشه و آلومینیم همگی پوششهای مناسبی برای قالب محسوب میشوند. درجه ودسته مواد مورد نیاز بر اساس مشخصات فشار، قاب بندی و تغییر شکل خمشی انتخاب می شوند و باید مطمئن شد که مصالح انتخاب شده شرایط مشخصات فنی بافت سطحی بتن را برآورده می سازد.

قالب بندی سازه ای (تیر تکیه گاه)

تکیه گاه قالب بندی را می توان از طریق اعضای چوبی، فولادی یا آلومینیمی فراهم ساخت که برای برآورده ساختن مشخصات فنی معماری به قدر کافی مستقیم و صلب هستند.

روکش قالب

ورق، صفحه یا ماده ورقه ای که مستقیما به سطح داخلی قالبها متصل می گردد تا بافت سطحی و کیفیت بتن تمام شده بهبود یا تغییر پیدا کند. از نظر سازه ای نیازی به روکش نیست. در صورت جزئیات و ساخت دقیق چوب، پلاستیک صلب، مواد ارتجائی و پلاستیکهای مسلح به الیاف شیشه همگی برای روکش قالب مناسب اند.

بست قالب

بست قالب بتن یک واحد کششی است که برای ثابت نگه داشتن قالب های بتن در مقابل فشار جانبی بتن سخت نشده بکار می رود. مجموعه بست قالب بتن معماری باید علاوه بر فراهم ساختن امکان محکم کردن قالب ها، از نوعی باشد که فاصله هیچ فلزی از سطح بتن از 38 میلیمتر برای بستهای فولادی و 25 میلیمتر برای بستهای فولادی ضد زنگ کمتر نباشد. این بستها را نباید به گوشواره، مخروط، واشر یا وسایلی مجهز کرد که در سطح بتن فرورفتگی هائی کمتر از قطر وسیله ایجاد می کنند، مگر آنکه طور دیگری دستور داده شده باشد. بستها باید اتصالات کیپ یا سوراخهای آببندی داشته باشند تا از نشت ملات از طریق سوراخهای موجود در قالب جلوگیری شود.

فاصله نگهدارهای جانبی قالب بتن

فاصله نگهدار جانبی قالب وسیله ای است که فاصله مورد نظر را در میان قالب قائم و میلگردهای آرماتوربندی حفظ می کند. بلوکهای چوبی و بتنی، اشکال پلاستیکی و همان تکیه گاههای ساخته شده از میله های فلزی که برای حمایت میلگردهای افقی مورد استفاده قرار میگیرند نمونه ای از فاصله نگهدارها می باشند. وجود فاصله نگهدارهای جانبی بویژه در بتن معماری جهت حفظ پوشش بتنی کافی بر روی میلگردهای آرماتور بندی و جلوگیری از ایجاد رگه های زنگ بر روی سطوح بتنی بسیار مهم است. فاصله نگهدارهای پلاستیکی، پوشش پلاستیکی یا سرامیکی یا زنگ ناپذیر را باید طوری به میلگردهای آرماتور بندی متصل کرد که در طول بتن ریزی و لرزش جا به جا نشوند. تعداد و مکان فاصله نگهدارهای جانبی باید با توجه به شرایط کار کافی باشد. اما به هر حال فاصله آنها هرگز نباید از 8,1 متر بیشتر شود و در ضمن باید همیشه حالت پس و پیش داشته باشد.

4- اندودها و رها سازها

اندودها

اندود ماده ای است که با استفاده از قلم، غوطه وری، کهنه یا افشانه و غیره جهت حفاظت از ماده قالب و تسهیل جداسازی آن از بتن بکار میرود. این مواد معمولا بصورت مایع در حین ساخت یا در کارگاه بر روی سطوح تماس قالب مورد استفاده قرار می گیرند. هدف از کاربرد اندودها یک یا چند مورد زیر است :

  • تغییر بافت سطح تماس.
  • بهبود دوام سطح تماس.
  • تسهیل جداسازی قالب از بتن.
  • آببندی سطح تماس جهت مقابله با ورود رطوبت.

مواد رها ساز

مواد رها ساز قالب برای جلوگیری از چسبندگی و در نتجه تسهیل جداسازی بر روی سطوح تماس قالب بتن به کاربرده میشوند. این مواد را می توان به صورت دائمی در زمان ساخت و بر روی مصالح قالب بتن به کاربرد یا آنها را پیش از هر بار استفاده مصرف کرد. در زمان به کاربردن این مواد درکارگاه باید دقت کرد تا سطح درزهای ساخت یا میلگردهای آرماتوربندی آلوده نشوند.

5- انواع قالب  

قالب های تزئینی بتنی را میتوان از چوب, پلاستیک, گچ, لاستیک, بتن, الیاف شیشه, فلز یا مواد دیگر ساخت . نوع ماده انتخابی قالب ها به شکل مورد نظر , تعداد موارد استفاده مجدد , هزینه ساخت قالب و سادگی برپایی و جداسازی آن بستگی دارد .

آب بندی مخازن بتنی

آب بندی مخازن بتنی

بتنی که در سازه های نگهدارنده آب به کار می رود، یا بتنی که در معرض هوا یا سایر شرایط محیطی نامساعد قرار می گیرد، باید تقریباً نفوذ ناپذیر یا آب بندی شده باشد. نفوذ پذیری به مقدار نشتی آب بتن، وقتی آب تحت فشار باشد، یا به توانایی بتن در جلوگیری از نفوذ آب یا سایر مواد (مایع ، گاز ، یون ها و مانند آنها ) اطلاق می شود. به عبارت دیگر همان خواص بتن که نفوذ پذیری را کاهش می دهند، بتن را نیز آب بندی می کند .

نفوذ پذیری بتن در برابر آب به تراوایی خمیر سیمان، نفوذ پذیری و توزیع دانه بندی سنگدانه ، و نسبت خمیر به سنگدانه بستگی دارد .کاهش نفوذ پذیری و آب بندی بتن، مقاومت آن را در برابر اشباع شدگی مجدد، حمله سولفاتها و مواد شیمیایی دیگر و نفوذ یون کلراید بهبود می بخشد. نفوذ پذیری بر قدرت ویرانگر یخ زدن در حالت اشباع نیز تأثیر می گذارد . در این مورد خاص، نفوذ پذیری خمیر سیمان از اهمیت خاصی برخوردار است، زیرا خمیر سیمان همه اجزای بتن را در میان می گیرد. نفوذ پذیری خمیر سیمان، به نسبت آب به سیمان، آهنگ آب گیری سیمان یا مدت زمان عمل آوری خمیر سیمان، بستگی دارد . براي دستیابی به بتن با نفوذپذیری کمتر و اصطلاحا بتن آب بند، لازم است که نسبت آب به سیمان آن پائین باشد و به مدت کافی در شرایط مرطوب عمل آورده شده باشد . هوازایی در بتن به آب بندی آن کمک می نماید ولی برنفوذ پذیری آن اثر کمی دارد و منجر به کاهش مقاومت بتن می گردد.

آب بندی اولیه یا آب بندی در حین ساخت و اجرای سازه

آب بندی سازه در این مرحله در حقیقت نوعی پیشگیری قبل از درمان محسوب می شود و سازه را در مقابل عوامل مخرب و تراوش و آب دهی تا حدود زیادی واکسینه می نماید. بدین صورت که با ایجاد و تولید بتنی مرغوب و فشرده و همچنین رعایت نکات فنی و اجرایی در حین بتن ریزی و با در نظر گرفتن تمهیدات آیین نامه بتن در نهایت به سازه ای با کیفیت مطلوب و فشردگی قابل قبول دست یابیم. در این راستا استفاده موثر از افزودنی های مرغوب و آب بند کننده امری ضروری و غیر قابل اجتناب می باشد. یکی از این افزودنی های مفید فوق روان کننده ها هستند که با کاهش نسبت آب به سیمان و البته حفظ اسلامپ مطلوب باعث ایجاد بتنی آب بند و متراکم و با مقاومت بالا می شوند. حصول مقاومتهای نهایی بالاتر با استفاده از فوق روان کننده امری اثبات شده و پر کاربرد در ساخت سازه های بتنی محسوب می شود.

یکی دیگر از موادی که می توان بعنوان افزودنی موثر در آب بندی بتن به آن اشاره نمود، انواع واترپروف ( پودري و مایع) می باشند که با اضافه شدن به بتن کمک شایانی به آب گریز بودن نهایی بتن و در نتیجه آب بندی آن می نمایند. استفاده از ژل میکروسیلیس نیز بعنوان جایگزینی مطمئن برای استفاده همزمان فوق روان کننده و پودر میکروسیلیس، جای خود را در بتن ریزی و ساخت سازه های آبی باز کرده است و علاوه بر بالا بردن مقاومت نهایی بتن، نفوذ ناپذیری قابل قبول آن را تا حدود زیادی تضمین می نماید. مطالب مهم دیگری که در آب بنديی حین اجرای سازه بتنی حتما باید مد نظر قرار بگیرد، استفاده دقیق و بدون خطا از انواع واتراستاپ ها در محل درزهای انبساط و اجرایی و مخصوصا محل اتصال کف سازه به دیواره آن می باشد که اتصالات سرد را آب بندی نموده و کمک زیادی به دفع فشار آب و افزایش مقاومت سازه در مقابل فشار آب در محل های تنش که همان کنج سازه هستند، می نماید.

آب بندی ثانویه یا آب بندی پس از ساخت سازه

با وجود آب بندی اولیه و رعایت نکات مهم اجرایی در حین ساخت سازه جهت آب بندی، باز هم در اکثر موارد سازه بطور کامل آب بند نمی شود و در اکثر موارد دچار تراوایی می باشد. زیرا بنا به دلایلی مانند زمان خوردن به پروژه و مشکلات اپراتوری و خطاهای نیروی انسانی در شرایط منطقه ای پروژه، امکان آب بندی مطلق در مخلوط ناهمگنی همچون بتن به سختی میسر می باشد. برای حل این معضل و جهت افزایش طول عمر مفید سازه پس از ساخت و همچنین برای آب بند کردن سازه های قدیمی دو راه حل معمول وجود دارد که در ذیل بصورت جداگانه به هریک از آنها می پردازیم :

الف) ایجاد لایه آب بند کننده بر روی سطوح داخلی بتن (مانندپوشش اپوکسی و یا سیمانی- پلیمری)

اساس کار این روش آب بندی ایجاد یک لایه جدا کننده بین آب و سطح بتن می باشد که درگذشته به دلیل ارزان بودن و سهولت اجرا موارد استفاده زیادی داشت. اما همواره یکی از معایب اصلی این روش این بود که در صورت تخریب و از بین رفتن قسمتی از لایه جدا کننده، آب و یون های مخرب توان دسترسی به پشت این لایه را خواهند داشت و در حقیقت به کل سازه دسترسی پیدا می کنند و باعث نفوذ در بتن و تخریب تدریجی سازه می شوند. امروزه این روش روشی قدیمی و تقریبا منسوخ محسوب می شود.

ب) استفاده از مواد نفوذ گر بتن و آب بندی بتن از داخل

این روش آب بندی بدون شک بهترین و کامل ترین روش آب بندی ثانویه سازه محسوب می شود. اساس کار این روش اعمال مواد آب بندی مخصوص بر روی بتن است این مواد با نفوذ در بتن باعث انسداد کلیه لوله های موئین و منافذ به جا مانده از تبخیر آب بر روي بتن می شوند و با کریستاله شدن درون منافذ بصورت جزئی از بتن اصلی در آمده و از آنجا که این مواد پایه سیمانی و از جنس بتن می باشند، پس از اجرا روی سطح بتن طبق قانون لوله های موئین و با مکانیزم فشار اسمزی به داخل بتن نفوذ نموده و با آهک آزاد و رطوبت موجود واکنش داده و با آن یکپارچه شده و مانع رسیدن یونهای مخرب و رطوبت به درون هسته بتن و آرماتورها می شوند و بتن را در برابر نفوذ آب، یونهای مخرب و مواد شیمیایی موجود در انواع فاضلاب و آب دریا مقاوم می سازند. ماده نفوذ گر هیچ گونه ضرری برای آب آشامیدنی ندارد. قابلیت نفوذ بالا، مقاومت زیاد و اجرای آسان، از دیگر خصوصیات مفید این ماده آب بند کننده می باشد .

Formwork equipment

اتصالات قالب بتن

صنعتگران مهر تولید کننده انواع اتصالات قالب فلزی بتن. پین و گوه ، بولت تمام رزوه قالب بندی ، واشرکاس ، واشر دوله ، بلت عصایی ، مهره خروسکی ، میان بولت آب بند چدنی ، میان بولت آب بند فنری ، گیره متوسط ، گیره بلند ، نبشی صفر ، سرجک سقفی قابل رگلاژ و کلیه تجهیزات قالب بندی بتن

Jack Wall formwork

جک سقفی

تولید جک سقفی در اندازه مختلف. جک سقفی سنگین صلیب دار که با لوله ۲.۵ میل تولید می شود و وزن ۳.۵ متر جک حدودا ۱۵.۵ کیلو می باشد و جک سقفی سبک صلیبدار که با لوله ۲ میل تولید می شود و وزن جک ۳.۵ متری سبک حدودا ۱۳.۳ می باشد و رزوه جک سقفی ۲۰ سانت و کفی جک سقفی

Modular Scaffolding

داربست مدولار

تولید کننده داربست مثلثی در ابعاد مختلف. اجزای تشکیل دهنده داربست مثلثی یا داربست امگا عبارتند از فریم ها در اندازه های ۵۰ سانت ، ۷۵ سانت و ۱ متر ، مهار افقی داربست مثلثی به طول ۱.۲۰ سانت و مهار مورب یا مایل به طول ۱۶۹.۷ سانتیمتر ، کفشک اسکافلد ، پین داربست ، سرجک سقفی قابل رگلاژ

Formwork and scaffolding

قالب فلزی بتن

صنعتگران مهر تولید کننده انواع قالب فلزی بتن با ورق فولاد مبارکه اصفهان با آلیاژ st37 . اجزای قالب بتن لبه ۵ عبارتند از سطح قالب با ورق ۳ میل، لبه های قالب ۵ میل و تسمه های پشت قالب باضخامت ۴ میل و ۵ میل. وزن قالب بتن ۵۰*۱۰۰ با ورق فولاد مبارکه اصفهان حدودا ۲۰ کیلوگرم